Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Вівторок
19.03.2024
09:54

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2516

Нових за місяць: 0

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2012 » Червень » 19 » Пришкільний табір Веселка 2012
21:35
Пришкільний табір Веселка 2012

Швидко спливає час... І знову весна. Ще один навчальний рік прямує до свого завершення. Пройшли підсумкові роботи та навчальні екскурсії, і знову в нашій школі, як і в інших школах країни, 28 травня гостинно розпочав свою роботу пришкільний оздоровчий табір з денним перебуванням.

Для багатьох батьків такий спосіб оздоровлення дитини є єдино можливим. Далеко не кожна сім'я може відправити свою дитину на море або в дитячий санаторій. Навіть путівка в заміський табір вимагає значних матеріальних витрат. Оздоровлення ж у пришкільному таборі, особливо завдяки підтримці відділу освіти, стає доступним кожній сім'ї.

Пришкільний табір достатньо наболіле питання для школи. Організація його роботи й функціонування протягом майже всього місяця лягає на плечі адміністрації школи та вчителів.

Завдання педагогів, які працюють у таборі, полягає в тому, щоб замінити рутинну повсякденну роботу творчою, скрізь побачити позитив, не зводити оздоровлення учнів тільки до харчування, прогулянок на свіжому повітрі, не відкидати жодної цікавої та корисної пропозиції стосовно організації табору.  Ці завдання треба виконати, щоби 14 днів табірної зміни не перетворились на змарнований час.

Колектив вихователів – це ті ж самі вчителі, які відпрацювали весь навчальний рік, а не працівники заміських таборів. Зате добре знаєш кожного й кому яку справу доцільно довірити!

Наш табір не на березі річки й не в лісовому гаю, а на шкільному подвір'ї. Зате все під рукою, і вихователь добре знає всі небезпечні місця й може раціонально використовувати шкільне приміщення та подвір'я. До того ж, під час перебування в таборі, діти мали змогу під наглядом шкільної медсестри пройти лікувальні процедури в місцевій амбулаторії.

Наш табір називається «Веселка». Ще за декілька днів до відкриття всі діти, які  бажають ходити до табору, були поділені на загони. У нашому таборі шість загонів. Кожний з них має назву, девіз, пісню та свою власну речівку. Діти обрали командирів, визначили Президента табору і його заступника.

Актив штабу табору на чолі з учителем інформатики та педагогом-організатором надрукували  емблеми й роздали всім вихованцям.

Кожний загін розміщується в окремій класній кімнаті, переобладнаній під ігрову. Затишок і комфорт у цих приміщеннях - це окрема гордість вихованців, бо створюється безпосередньо за їх участю.

Діти з великим бажанням працювали над іміджем свого загону. Ця робота сприяла мобілізації та згуртуванню, усвідомленню, що ви - члени однієї команди.

Із першого дня в таборі розпочиналися змагання між загонами. На ранковій лінійці оголошувався план заходів на день, а на денній - підбивалися підсумки, нагороджувалися переможці конкурсів і змагань та оголошувалися завдання на наступний день.

Виховна робота у пришкільному оздоровчому таборі «Веселка» базується на розвитку дитячої ініціативи, самодіяльності, колективної творчої справи й полягає у проведенні кожного дня змістовної, цікавої, активної справи. Звичайно, що реалізація завдань змісту роботи залежить від педагогічного колективу, його виховного потенціалу та майстерності.

На чолі кожного загону у пришкільному оздоровчому таборі є педагог-вихователь, який забезпечує виконання дітьми розпорядку дня, організовує їх побут і спільно з педагогом-організатором та вчителями фізкультури  готує та проводить оздоровчі та виховні заходи згідно з режимом дня та планом виховної роботи табору.

План виховної роботи сповнений різноманітними заходами та складається з урахуванням побажань дітей. Із цією метою наприкінці навчального року була проведена анкета серед учнів «Що ти очікуєш від пришкільного табору? Твої пропозиції». Досвід показав, що пришкільний табір діти хочуть бачити схожим на заміські табори. Перш за все учні хочуть мати змістовні культурно-масові заходи, яскраві дійства та особисто брати участь у всіх справах. Ураховуючи всі об'єктивні та суб'єктивні можливості, рівень розвитку й вихованості та реальні запити учнів, виховна робота у «Веселці» має на меті комплексну реалізацію пріоритетних напрямів виховання, зокрема патріотичного, морального, естетичного, фізичного, екологічного, які тісно взаємопов'язані, доповнюють одне одного.

Виховна робота у пришкільному оздоровчому таборі «Веселка» формується за напрямами: спортивно-оздоровча, художньо-естетична, краєзнавча та гурткова робота. Враховуючи інтереси дітей, робота розподілялась таким чином, щоб діти займались цікавою для них справою. Тому в таборі відразу проходило декілька заходів. Наприклад, молодші та середні класи грають біля школи в веселі ігри або малюють чи проводять конкурси,  в той же час старші учні змагаються з волейболу, тенісу чи грають у футбол. Бувало, що працював ще й третій напрямок: це коли один із загонів їздив на екскурсію чи йшов у турпохід.

Під час проведення розваг за інтересами діти грали у  волейбол, комп’ютерні ігри, ходили купатися й засмагати на ставок. Доводилося й працювати: проходили операції «Чистодвір» та «Бій з бур’янами».

Спортивно-оздоровчий напрям роботи включає в себе різноманітні спортивні змагання (веселі старти, козацькі розваги, футбольний турнір, волейбол, теніс, турнір із шахів). За проведення цих заходів на належному рівні відповідають учителі фізичного виховання. Кожний ранок у таборі починався з ранкової гімнастики, яку проводив учитель фізкультури на свіжому повітрі на малому стадіоні.

Особливою популярністю користується у вихованців художньо-естетичний напрям роботи, бо саме такі заходи сприяють розвитку обдарованості, дозволяють учням реалізувати свої творчі можливості, спробувати себе в різних ролях, проявити свій творчій потенціал.

Краєзнавчий напрям виховної роботи - це різноманітні екскурсії та подорожі стежинами рідного села, району, області. Кожного року діти подорожують різними маршрутами та відшуковують нові, ще невідомі їм куточки свого краю. У цьому році учні побували в Мені, на малій батьківщині Л.Д.Кучми, покупалися біля водопаду, з’їздили велотуристи  до села Погорільці.

Перший день у таборі проходив під девізом  «Я, він, вона – дружна сім'я». До табору  всі діти прийшли в святковому одязі та з піднесеним настроєм.

О 10 годині 30 хвилин розпочалася святкова лінійка маршем учасників табору. Потім загони  вишикувалися в шеренги, командири здали рапорти, діти бадьоро проговорили девізи та речівки. Начальник  табору Марущенко О.С. та завідуючий Семенівським районним відділом освіти Гузоватий С.М.  привітали дітей з відкриттям табірної зміни, побажали гарного відпочинку.

Після святкової лінійки ведучі запросили всіх до літнього залу на святковий концерт.

Усі глядачі розмістилися в затінку на стільчиках та лавах. Сценою служив шкільний ганок та асфальтований майданчик біля нього, де був постелений килимок для спортивних танців.

Концертна програма складалася з віршів про відпочинок, літо, канікули, в які майстерно вмонтувалися гарні пісні та запальні таночки.    Запам’яталися пісні у виконанні дівчат із загону «Веселі смайлики» та «Козачата». Чимало дітей брало участь у виконанні танців. Усі учасники були вдягнені у відповідні костюми. Завітала до табору й сама «Веселка», яка пообіцяла подарувати всім гарний відпочинок і чудовий настрій.

Після концерту начальник табору провів інструктаж з техніки безпеки. Президент дитячого самоврядування Гапоненко Галина ознайомила з правилами поведінки в таборі. А закінчився день дискотекою «Усім весело».

29 травня день проходив під назвою «Ми – українці». Загін «Козачата» ходив на екскурсію до сільської бібліотеки. За повідомленням кореспондента цього загону Юлії Кравченко, вони здійснили цікаву подорож. Вона написала таку замітку: «Ось і настала улюблена пора року – літо. У нашій школі запрацював табір відпочинку «Веселка».

Багато цікавих і корисних справ має наш план роботи. Так, 29 травня учні з загону «Козачата» відвідали Жадівську сільську бібліотеку, де Сенченко Галина Іванівна, сільський бібліотекар, познайомила учнів з головними експозиціями, тематичними стендами й виставками бібліотеки. Також ми попрацювали з алфавітними й тематичними каталогами.

А найбільш цікавим був огляд кімнати «Українська світлиця», де зібрано багато старовинних речей, якими користувалися жителі нашого села.

Під час зустрічі ми дізналися багато нового. Залишаючи бібліотеку,  мої друзі подякували Галині Іванівні за її розповідь. По дорозі до школи співали, готуючись до конкурсу української пісні.

Нам було весело і приємно, настрій був чудовий» .

У той же час решта загонів брали участь у конкурсі малюнка на асфальті «Я і Україна», де найактивнішими учасниками були вихованці загонів «Сонечко» та «Посмішка». Вони малювали рідний край, природу свого села, свою родину, а хлопчики взяли собі на озброєння патріотичну тематику. Вони малювали велич армії та захисників Вітчизни.

Як завжди, об 11 годині розпочався загальнотабірний захід. Цього разу це був конкурс  української пісні та вишиванки.

І місце отримали артисти загону «Веселі смайлики». Вони підготували цілу концертну програму: були тут і проза, вірші й пісні про Україну. А вдяглися всі діти у вишиванки.

Узявши приклад з «Веселих смайликів», інші загони й собі старались виступити гарно. Тому загалом вийшла хороша концертна програма.

Девіз наступного дня –  «Плекаймо паростки талантів».

Головним заходом було свято «Пісенний вернісаж». Яких тільки пісень не співали діти! Були в нас і вокальні виконавці, і дуети, і ансамблі. Активними учасниками стали вихованці всіх загонів. Проте найбільш талановитими журі визнало найменших: загін «Сонечко».

Юні художники теж не стояли осторонь: вони взялися активно виконувати різні композиції. Найкращими були визнані роботи Журенок Тетяни («Посмішка») та Чернишової Світлани («Веселі смайлики»).

Захоплююче пройшов захід «Танцюй, як я, танцюй краще мене». Тут найліпшими були визнані хлопчики із загону «Веселі смайлики» – вони показали ритмічний танок з елементами «Гопака»та ансамбль загону «Козачата» за танок «Арам-зам-зам».

А на завершення фізрук Валентина Василівна провела музикотерапію під мелодію пісні «А мы плывем..». Це так сподобалося дітям, що її повторили декілька разів.

Насиченим був «День спортсмена». Він розпочався з «Малих Олімпійських ігор». Загони «Козачата», «Веселі смайлики» та «Юність» долали дистанції, естафети, змагалися з волейболу. Цікавою була гра між хлопцями загону «Романтики» (10 клас) та дівчатами із загону «Козачата», у яких у команді був ще й вихователь Юрій Петрович. Інтригуюче те, що дівчата перемогли.

Молодші вихованці в цей час грали в рухливі ігри на свіжому повітрі та змагалися в гру з шахів.

П’ятий  день був присвячений Дню Фауни. Кожен загін отримав завдання підготувати вірші, пісні, загадки, скоромовки про тварин, птахів, комах.

А потім розпочалася гра-конкурс між загонами «Показуха». Першими розпочали свій виступ найменші – «Сонечка». Вони цікаво й весело зображували різних тварин, комах, птахів у техніці «Пантоміми», а всі інші відгадували, кого зображено. За ними учасники інших загонів активно включилися у конкурс.

Не менш цікавим був наступний конкурс загадок «Веселий зоопарк». Найкращими були вихованці із загону «Посмішка». Вони, вдягнувши маски звірят, загадували дуже багато різних загадок. Закінчився захід пісенним колажем «По колу», де загони по черзі виконували пісні про тварин, птахів. Найбільше пісень пригадали й виконали діти із загону»Козачата».

2 червня – дощило, тому план роботи був змінений, і в таборі  шукали таланти. Усі зібралися в актовому залі, і розпочався цікавий конкурс. У ньому мали право брати участь ті діти, які мало виступали на шкільній сцені. Бажаючих було дуже багато. Діти співали, танцювали, декламували вірші. І таланти таки відкрилися! Адже коли співають усі, співають в атмосфері доброти, без критики, в ігровій формі, то на сцену виходять і ті, хто раніше соромився співати. Визнали найкращими трьох першокласників із загону «Сонечко»: Павленко Катерину, Худобець Ольгу та Кунштель Вікторію та двох десятикласників («Романтики»): Овчаренка Петра та Швеця Вадима, які вперше самостійно заспівали на сцені.

Усі учасники були нагороджені призами.

4 червня знову дощило. Цього дня був запланований День здорового способу життя. На організаційній лінійці розподілили різні завдання  для кожного загону. Загони   «Сонечко» й «Посмішка» мали підготувати показовий комплекс вправ ранкової зарядки. Із цим завданням учасники впорались успішно. «Посмішки» виконували вправи під музику більш чітко, синхронно, а «Сонечки» більш активніше. Артисти із загонів  «Козачата» і «Веселі смайлики» показали сюжетно-рольову гру «Лікар Айблолить». Вони доводили до відома глядачів, що «на м'якій постелі спати – у здоров’ї програвати» , висміювали, засуджували пияцтво, тютюнопаління. Учасники загону «Юність» провели бесіду з присутніми «Шкідливі звички та як їх позбутися». Загони та активні учасники отримали нагороди.

«День бантика» вимагав від усіх загонів велику кількість бантиків. Їх  рахували на волоссі, одязі, взутті. Хлопчики з такої нагоди вдягнули навіть краватки у вигляді бантиків. Найбільше їх виявилося в «Юності».

У конкурсі „Подружка Барбі” участь брали дівчата. Це був своєрідний показ мод. Дівчата пройшлися по «подіуму», розповіли про своє вбрання, порекомендували, куди в ньому можна ходити. Титул „ Барбі” отримала Шевкопляс Світлана («Юність»), якій подруги виготовили сукню з газет і кольорових стрічок.

Читати далі

Переглядів: 7453 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
avatar