Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Субота
27.04.2024
12:48

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2011 » Березень » 16 » Бібліотечний урок
19:00
Бібліотечний урок

Тема.  Вибір книг у бібліотеці. Ілюстрація в книжці.

Мета. Докладне ознайомлення дітей з розстановкою книг на відкритому доступі,  прищеплення їм навичок самостійного вибору книг за допомогою форм наочної пропаганди. Показати дітям різновид ілюстрацій. Пояснити учням значення малюнків для розкриття книжки. Виховувати потребу у читанні, культуру читання.

Обладнання. Тематичні    полиці;    тематичні    книжкові    виставки; рекомендаційні  списки літератури; закладки, якими діти будуть користуватись під час самостійного вибору книг. Виставка ілюстрованих творів дитячої літератури.

Девіз. „Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазій, творчості".

В. О. Сухомлинський

 

Хід уроку.

І. Повідомлення теми і мети уроку.

ІІ. Бесіда вчителя.

 

 

В нашій країні видається велика кількість книг для дітей. Серед них багато оповідань, віршів, розповідей про ліси, ріки, життя тварин і рослин, про мандрівки та інші теми. Багато книг присвячено історії нашої країни, народознавству. Всі книги прочитати неможливо, тому треба вибрати найцікавіші, найбільш необхідні. А як знайти такі книги, коли ви прийшли до бібліотеки.

Ось про це вам і розповість бібліотекар нашої сільської бібліотеки Галина Іванівна.

ІІІ. Розповідь бібліотекаря.

 

 

У нашій бібліотеці на полицях книги розташовані в певному порядку. Окремо розставлені книги для учнів молодшого шкільного віку (1 – 4 класи), окремо для середнього (5 – 6 класи та 7 – 8 класи), окремо для учнів старшого шкільного віку. Книги на полицях розставлені за темами. Назви тем написані на поличних роздільниках. Розстановка книг за темами називається тематичною. Для того, щоб знайти книгу, нам потрібно знати її тему, зміст. Якщо вам хочеться прочитати про природу, ви звернетеся до полиці, на якій буде роздільник „Біологічні науки". Яка ж книга на цій полиці буде для вас найцікавішою? Давайте пригадаємо, як дізнатись про зміст книги до того, як ми почнемо її читати (за допомогою знань про елементи книги: титульного листа, ілюстрації).

А хто з вас не любить книжок? Книжок, у яких так багато барвистих малюнків. Розкриєш першу з них - і опинишся в далекій країні казок, у якій живуть велетні, веселі маленькі чоловічки, або твої ровесники. Багато див ховає в собі книжка. Де ще можна дізнатись про цікаві книги? Правильно з ілюстрованих барвистих виставок та викладок літератури. Завжди привертає вашу увагу виставка „Чарівний світ казки", або „Нові надходження". Багато є в бібліотеці виставок, які присвячуються окремим темам або творчості письменника. Наприклад: „Мово моя українська, мово моя материнська", „Колискова Шевченкова мова", „На допомогу учням у навчанні" та інші. Завжди звертайте увагу на ці виставки. Але на полицях стоять не всі книги, які є в бібліотеці. Частину з них читають діти. А чи можна дізнатись, які ще є книги в бібліотеці на ту чи іншу тему? Можна. І допоможе в цьому систематичний каталог. Як побудований каталог? В спеціальних ящиках зібрані карточки. Поки що особливо звертайте увагу на високі центральні карточки. Це – роздільники. На кожному роздільнику вказана тема. (Наводимо приклади).

На каталожній карточці вказані найголовніші відомості про книгу: автор, назва книги, вказані вихідні дані та кількість сторінок в книзі. Як же користуватись каталогом? Насамперед, ви знаходьте роздільник, на якому вказана тема, яка вас цікавить. Потім за роздільником по карточках знаходьте потрібну книгу, виписуєте, або запам'ятовуєте потрібну книгу, але самої карточки з каталогу виймати не слід - можна порушити розстановку карток. Бібліотекар вам допоможе вибрати і знайти потрібну книгу.

Ще один помічник у виборі книг в нашій бібліотеці – рекомендований список літератури за окремою темою. З них ви дізнаєтесь про запропоновані вам книги з цієї чи іншої теми: автора, назву книги та короткі відомості про що ця книга. (По рекомендованим спискам літератури вчимося вибирати книги).

          IV. „Хто багато читає, той багато знає" – так кажуть у народі. І це правда. Книжка вчить, як на світі жити, книжка відповідає на безліч, запитань і сама вміє запитувати і хоче знати, як поводитися з художньою книгою та підручниками.

          Відповідь дітей.

 

 

1.     Правила поводження з книгою.

2.     Переказ змісту оповідань.

V. Діти які книжки ви любите читати – з малюнками чи без них? Малюнки в книжках називаються ілюстраціями.

Ілюстрація – малюнок, який розкриває і поглиблює зміст тексту. Ілюстрації бувають: сторінковими, тобто на всю сторінку; у тексті – частина сторінки. Заставка – це малюнок на початку розділу у верхній частині сторінки. Кінцівка – це малюнок в кінці розділу, частини чи книжки. (Демонструю різні ілюстрації в книжках).

Художник для ілюстрацій обирає епізоди, що найповніше розкривають зміст тексту   або   окремих   його   фрагментів.   Кінцівка   найчастіше   відтворює завершальну дію книжки чи розділу. Заставка зображує яскраві моменти, епізоди, які можуть підказати вам, про що піде мова у тексті. Заставка і кінцівка можуть бути орнаментальними. Орнамент має відповідати характеру   описаної  в  літературному  творі  епохи. Орнамент – узор – візерунок. Художнє оформлення виконується олівцем, тушшю, фарбами. Створити якісну ілюстрацію до літературного твору – справа не легких. Художник-ілюстратор  насамперед глибоко осмислює задум автора, має добре знати час, описаний у творі, характери героїв, їхній зовнішній вигляд, побут, одяг, речі вжитку і т. д.,     щоб ілюстрація цілком відповідала ідеї твору, не суперечила історичній достовірності.

Як же створити ілюстрацію?

Ознайомтеся з текстом, визначте, через які образи можна виразно передати мовою ілюстрації ідею твору. Продумавши та уявивши тему майбутнього малюнка, зробіть ескіз, а коли він продуманий у всіх деталях, можна перенести його на папір належних розмірів і промалювати детальніше. (Діти отримують домашнє завдання: зробити ілюстрацію до улюбленої книжки).

          VІ. Розповідь бібліотекаря про художників, які ілюструють книжки.

Розглядаючи і читаючи книжки, ми з вами звертали увагу, що видають їх

різні видавництва.

Понад 60 років існує видавництво ,3еселка". Багато обдарованих художників ілюструють тут книжки - це Валерій Посохов, Євген Попов, Юлій Клига, Яким Левич та інші. Один з них Володимир Васильович Голозубов. В його ілюстраціях мало барв. Переважають жовті, коричневі, зеленувато-червоні або чорні. Малюнки не яскраві. Схожі на народні іграшки. Звірі тонконогі, веселі, схожі на людей. Але на світі живе, і для нашої радості казки малює – Євген  Михайлович  Рачов, художник-казкар,  фантазер.  Більше  60  років ілюстрував художник книжки для дітей. Ваші мама і тата свого часу раділи цим  малюнкам.  Дідусі  й бабусі  теж пам'ятають з  дитинства казки з ілюстраціями  цього  чудового художника. У героях-тваринах художника Рачова ми впізнаємо людей добрих і злих, веселих і сумних. Не старіють його ілюстрації до казок „Рукавичка", „Лисиця і заєць", „Півник – золотий Гребінець", „Маша і ведмідь", байок Крилова і Глібова та до інших творів.

Ось як говорить художник про те, як він малює: „Я дуже люблю дивитися на тварин. Вони, як люди, вміють радіти, переживати. Це видно по їхніх очах. Я

уявляю собі це і малюю". Яскравими малюнками вирізняються книжки художниці Валентини Григорівни Мельниченко. Її часто запрошують ілюст­рувати дитячій журнал „Барвінок".

Але є ще видавництво в нашому обласному місті Чернігові ­– „Деснянська

Правда", яке не тільки видає газети, а і художні книжки, зокрема дитячі, такі як Алли Сокол „Петрикові канікули", „Повчальні пригоди Колі" та інші. А ілюструють їх для вас Євгенія Зотова, Валентина Мухіна та інші, правдиво розкриваючи багатий світ рідної природи, їх малюнки виховують любов до рідного краю, до своєї Батьківщини.

VІІ. Проведення конкурсу „Найуважніший читач".

 

 

(У конкурсі беруть участь дві команди по п'ять осіб у кожній. Після кожного гейму журі підводить підсумки. За кожну правильну відповідь - два бали, команда за відповіддю може звернутися до глядачів — отримає тоді один бал).

І гейм „Історія. Національна символіка України".

1. Автор слів Гімну України? (Павло Чубинський).

2.  Назва Гімну України. (Ще не вмерла Україна).

3.  Яку назву носить столиця України? (Київ).

4.   Місто, яке було в минулому столицею України? (Харків).

5. Назвати один з найдревніших знаків, який є гербом України. (Тризуб).

II гейм „Література і ми".

1.   Найменша дівчинка з казки Андерсена. (Дюймовочка).

2.  Назва великого зібрання творів Тараса Шевченко. (Кобзар).

3.  Хто перший книгодрукар в Україні? (Іван Федоров).

4.   Наречений Мухи Цокотухи? (Комар).

5.   Яку книгу для навчання грамоти створив Т. Г. Шевченко? (Буквар).

III гейм „Загадки".

1.   По білому полю чорним маком сіяно. (Книга).

2.   Що можна побачити з заплющеними очима? (Сон).

3.   Одяг для картоплі? (Мундир).

4.  Яка річка тече в роті? (Десна).

5.   Що в людині не росте? (Ім’я).

 

 

IV гейм „Іван у світі казок".

Ви знаєте, що ім'я Іван найбільше зустрічається в українських народних казках. Назвіть ці казки.

 

 

V гейм „Ти мені - я тобі".

Необхідно продовжити прислів'я:

1.  Хліб насолоджує тіло – книга..... (розум).

2.  Книга – лист..... (у світ знань).

3.   Книгу читати – ..... (усе знати).

4.   Книга – ..... (джерело знань).

5.   Ученому світ, а..... (невченому тьма).

По закінченні конкурсу підводяться підсумки і нагороджуються переможці – найуважніші читачі.

          VІІІ. Хто знає перекази та прислів’я про книгу?  (Відповідь дітей).

          ІХ. Хто знає загадки про книгу? (Відповідь дітей).

Х. Підсумок уроку.

Бережіть книгу! Чистими, охайними руками беріть її.

Знайте! Хто багато читає, той багато знає.

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1852 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar