Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Вівторок
19.03.2024
06:10

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2516

Нових за місяць: 0

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 2
Невідомих: 2
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2010 » Квітень » 7 » Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття
00:53
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття
     Tарас Григорович Шевченко – відомий український письменник, художник, мислитель, геній. Він зробив великий внесок для розвитку літератури. 
     Ця людина завжди служила правді й боролася за свободу та майбутнє українського народу, а головною зброєю було слово, яке закликало всіх до боротьби проти гнобителів. В усіх його творах – мрії про щасливе життя людей.
     
     Доля Кобзаря була трагічною. Він рано став сиротою, усе своє життя пробув наймитом.
     Одного разу Шевченко зустрів у Літньому саду художника Івана Сошенка, свого земляка. Він познайомив Тараса Григоровича з К. Брюловим, В. Григоровичем, О.Веніціановим, В.Жуковським, Є.Гребінкою. Усі вони викупили талановитого юнака з кріпацтва. Пізніше Шевченка було відправлено на заслання за участь у Кирило-Мефодіївському братстві. Це дуже підірвало здоров’я поета. Тому вже у 1861 році 10 березня Тарас Григорович помер.
     Його іменем названо школи, навчальні заклади. Навіть наша школа колись носила його ім’я. Пам’ятники Кобзареві споруджені в кожному місті України. 
Його поезія має світове значення. На сценах багатьох театрів ідуть вистави за творами великого митця.
     Шевченко був борцем за свободу, патріотом своєї Батьківщини. Саме він першим в українській літературі пророкував нашому народові щасливе майбуття.
     Щороку в день народження поета громадськість нашої країни схиляє голову в глибокій пошані до пам’яті великого митця. У кожному навчальному закладі цього письменника згадують добрим словом.
     До Шевченківських днів у нашій школі був проведений захід „Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття”. У святково прибраному актовому залі школи зібралися учні та працівники навчального закладу. Цього року багато класів взяли участь у вшануванні пам’яті Кобзаря, а саме учні від 5-го по 10-й. Усі гідно представляли свої таланти. Зі сцени лунали поезії великого генія українського народу.
      Учні 7 класу гарно продекламували вірші поета, а 8-го і 9-го розповідали цікаві факти з його життя. Усі школярі вшанували пам’ять Тараса Шевченка. 10-й клас продекламував поему „Тополя”, якою глядачі були зворушені до сліз. 
     Змалку Шевченко збирав і упорядковував українські пісні. До кінця життя не розлучався з нею, з піснею, берегинею роду нашого. Звучали українські пісні і на нашому святі. 6-й клас виконав пісню на слова Шевченка „Садок вишневий коло хати”, якою всі були зачаровані. Також лунали й українські (5-й та 10-й класи).
     Свято закінчилося. Довго лунали оплески глядачів на адресу виступаючих. Слово Кобзаря нікого не залишило байдужим, і житиме воно у віках. Найкращі та вічні слова про Тараса Григоровича писав Іван Франко: „Він був сином мужика і став володарем у царстві Духа, він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі, вільні шляхи професорам і книжним ученим.”

Після закінчення свята глядачі були задоволеними, наповненими духом творчості Кобзаря. Сподіваюся, що ця традиція житиме в нашій школі і надалі.

Кореспондент  Вікторія Сенченко



Переглядів: 1452 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar