Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Вівторок
19.03.2024
11:58

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2516

Нових за місяць: 0

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 2
Невідомих: 2
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2009 » Листопад » 19 » Та прийшли до нас три празники в гості!
00:53
Та прийшли до нас три празники в гості!

     Споконвіку в Україні зимові свята супроводжу¬вали численні традиції, звичаї, обряди, вірування тощо. За допомогою поетичного слова і магічного дійства, святковою урочистістю люди прагнули створити в ці дні омріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою в своїй оселі.null

     Учні 7 класу Жадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів спробували відтворити різдвяний настрій у наро¬дознавчій програмі „Та прийшли до нас три празники в гості", яку на Старий Новий рік показали учням школи. Вони ознайомили школярів із головним дійством під час святкування Різдва Христового, Святого Василя та Водохрещення.null

     

   

 

Святковий настрій створювало вже саме вбрання юних артистів. 

     На них був традиційний український одяг, більшість якого подарували шкільній світлиці односельці. Ми вперше в житті побачили плахту, яка була одягнена на „господині".

     А представлений під час заходу фрагмент Святої вечері допоміг зрозуміти, що у різдвяних звичаях українців виразно простежуються також давні елементи культу предків. Свята вечеря – це спільна вечеря всього роду, символ домашнього вогнища. Навіть покійні родичі, за народним повір'ям, збираються на цю вечерю разом. Тому до неї готувалися завжди вчасно і старанно всі члени сім'ї.
null     Побачили ми і святкування Дня Святого Васи¬ля, коли до господи заві-тала з піснями і жартами Меланка. А за нею і Козу гурт привів. Показали нам також і Водохрещенські ворожіння.

У наш час різдвяні дійства дуже спрощені й зводяться у своїй суті до гумористичних вистав. А семикласники нашої шко¬ли відтворили глибокий зміст цих подій, їх наро¬дознавчий характер. З ве¬ликою увагою і насолодою ми слухали колядки і щед¬рівки, які виконували дівчата та хлопці. Дуже сподобалися колядки «Темна нічка», «В гли¬бокій долині» у виконанні солістки О. Коваленко.

     Отже, традиційна різдвяно-новорічна обрядовість українців відзначалась надзвичайною багатоманітністю і виражала споконвічне прагнення хлібороба і скотаря забезпечити щастя і добробут, відвести зло, передбачити майбутнє і вплинути на нього.

 null

     
     На мою думку, такі заходи потрібно проводити частіше, щоб всі ми пам'ятали традиції свого народу, шанували їх, адже це сприяє зближенню й згуртуванню всіх членів сім'ї, сусідів та односельців, усіх громадян у одну велику родину, усвідомленню себе частинкою єдиного кровного і духовного організму.

                                                                                          Група мас-медіа
Переглядів: 1410 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar