Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Вівторок
19.03.2024
07:28

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2516

Нових за місяць: 0

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 4
Невідомих: 4
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2010 » Жовтень » 31 » Тиждень історії в школі
20:10
Тиждень історії в школі

Жадівська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Тиждень історії в школі

У березні місяці 2010 року в школі згідно річного плану проходив тиждень історії. Заздалегідь були сформовані команди юних істориків 8 та 9 класів. Учасники турніру були ознайомлені із умовами та планом проведення  цього заходу.  

 

На окремому стенді можна було ознайомитися із історією свого села, його планом  з народними назвами вулиць, провулків та кутків. У складанні плану приймали участь учні та вчителі  школи. На фрагменті карти  року учні побачили яким було село майже 200 років тому.  У першому  конкурсі на швидкість розгадування кросворду вправнішими була команда 8 класу. По 13 балів отримали команди у конкурсі на знаходження помилок в історичному тексті про наше село. Два бали отримали юні історики 9класу, успішно пройшовши тест на уважність. Таким чином, перед основним турніром рахунок був 28:29 на користь 9 класу.

null

Турнір між командами проходив у актовому залі школи і складався із 8 турів. Спочатку учні побачили відео матеріал  про наше село.  З вступним словом до учасників турніру, уболівальників  та глядачів звернувся учитель історії Марущенко Олександр Семенович.  У першому турі «Презентація команд» учасники набрали по три бали. Ведучі  Сенченко Вікторія та   Насалевець Наталія  по черзі зачитували питання наступних турів: «Київська Русь», «Козацтво», «Наше село». Кращі результати показала команда 9 класу. Але у наступному турі «Люди нашого села» кращою була розповідь капітана команди 8класу Гапоненко Галини про бувшого директора школи Кайдаша Володимира Григоровича та його внесок у будівництво школи, в якій зараз учні навчаються.

Уболівальники активно підтримували команди, відповідали на питання. Хочеться відмітити команду 8 класу, яка була достойним суперником  своїх старших товаришів. Але цього разу сильнішими виявилися дев’ятикласники. На завершення турніру були показані слайди про село, природу, людей, які своєю працею роблять внесок у  життя  свого краю.

null

 Мета: поглибити знання учнів з історії України та свого села, залучити до пошукової діяльності, давати характеристику історичним діячам.

Формувати вміння відстоювати свою думку, триматися перед аудиторією, виховувати любов до рідного краю. 

План тижня

№ п/п

Назва конкурсу

Дата

1

Розгадування кросворду

15.03.10

2

Знайди помилки в тексті

16.03.10

3

Тест на уважність

17.03.10

ТУРНІР

19.03.10

1

   Назви     турів

Презентація команд

 

2

 Київська Русь

 

3

Козацтво

 

4

Наше село

 

5

Розповідь про людей села

 

6

Обмін питаннями

 

7

Наша школа

 

8

Питання до уболівальників

 

 

Окремі  сторінки історії села Жадове

Жадове є центром сільської ради, до якої входять населені пункти Довжик, Вільхівка, Єршов, Іваніне, Селище, Турове.

Виникло  у другій половині 17 століття. Назва села  ймовірно походить від  прізвища одного із поселенців Семена Жадо, який продав свої землі другому  бакланцю Шираю. Прізвище  його стало відомим дослідникам завдяки документальному оформленню купчої на землю. Першими були заселені землі, які пізніше були названі Старим Жадовом. Згодом стали стрімко заселятися землі Слободи, з часом названої Новим Жадовом. Землі села належали графу Кирилу Розумовському, князю Урусову,  княгині Головиній.

На території села і поза ним протікали річки Дива, Сухомлин, Мойсеєвка, Слот.

Під час Північної війни (1700-1721рр.) в урочищі  Ямки (Везове) відбулася сутичка російських і шведських загонів. Полонених шведів примусили поселитися на території Старого Жадова. Про це нагадують також поширені прізвища «Швед». У 18 ст. в селі вже діяли дві церкви:  Архистратига Михаїла (Михайлівська) на території Нового Жадова  і Різдва Богородиці  –Старого Жадова.

У період кріпосного права панщина доходила до 6 днів на тиждень. Постійне зубожіння примушувало жителів ходити на заробітки або продавати вирощене і виготовлені речі в Глухові, Семенівці, Новгороді-Сіверському. Більше 700 кріпаків працювало на Машівській суконній мануфактурі, яка постачала одягом царську армію. Підприємці Добрушин та Фрадкін в урочищах Пильня та Московка  проводили заготівлю та обробку лісу з подальшим збутом за кордон.

У 1878 році  почало діяти двокласне Міністерське училище, в якому навчалося біля ста учнів. Навчання було платним і тривало 4 роки і тому не всі могли здобути освіту чи закінчити навчання.  Навчали учнів двоє вчителів, першим із яких був Місяць Олексій Іванович і законовчитель-священик. Нині у приміщенні розташована пожежна охорона. У Жадові  і навколишніх селах було засновано ряд промислових підприємств: лісопильні (Фрадкіна  та  Добрушина),  цегельні заводи, ґуральня, маслозавод, суконна мануфактура (в с. Машеве).

У 1974 році збудували нове триповерхове приміщення Жадівської середньої  школи. Директорами школи в свій час були: Кайдаш Володимир Григорович, Браєр Михайло Меєрович, Лагун Олександр Леонідович. На території Старого Жадова знаходилася восьмирічна школа. Керівниками педагогічного колективу були Андрушко Павло Сергійович, Шевченко Зінаїда Іванівна.

На території села діє три товариства: ім. Чкалова (директор Помазок Сергій Петрович), «Лан» (директор Лобосок Володимир Петрович), «Світанок» (директор Баклицький Микола Михайлович).

Жадівська земля багата на талановитих людей. Випускники школи,  брати  Іван та Віктор Липовки, стали скульпторами. Віктор Романович у 1999 році отримав звання «Заслужений художник України». Уродженцем села Степан Качура – учасник партизанського руху. Яків Полтораький – Герой Соціалістичної праці. Тимофій та Тихін Титовичі Глухенькі, Марущенко Григорій Миколайович – доктори медичних наук. Михайло Якович Худобець – член Спілки  журналістів Росії.

Учениця 8 класу

Переглядів: 2969 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar