Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Четвер
25.04.2024
06:31

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2010 » Січень » 22 » Твір на конкурс ,,Життя прожити"
13:19
Твір на конкурс ,,Життя прожити"

Всеукраїнський конкурс учнівської творчості












2009 p.




Анкета учасника конкурсу

      Назва роботи:      Нарис „Життя прожити…"

      Прізвище, ім’я по батькові:   Сенченко Вікторія Олексіївна

      Дата народження:      04 лютого 1994 року

      Домашня адреса:      вул. Берег

                                     с. Жадове

                                     Семенівського району

                                     Чернігівської області

                                     15461

      Адреса навчального закладу:

     Жадівська ЗОШ І-ІІІ ступенів

     вул. Леніна

     с. Жадове

     Семенівського району

     Чернігівської області

     15461

     тел. 2-34-73

       Учитель   Пономаренко Ніна Миколаївна



Життя прожити…


Раз добром нагріте серце
Вік не прохолоне!
              Т.Г.Шевченко

      Швидкоплинне людське життя… І час неспинний. У дитинстві кожному, напевно, швидше хочеться подорослішати, стати таким, як мама, тато.
      Я не виняток. Гадалося: скоріше б підрости.
      Ось уже й десятий клас. Невже? На жаль, у нашому житті ніщо не повторюється, особливо дитячі роки. І коли вони промайнули? Так іноді хочеться повернутися до казкової країни чудес, якою ми, малі, безтурботно крокуємо в доросле життя.
      Усе частіше мені згадуються слова рідного дідуся: „Усьому, моя люба Вікторіє, свій час!”
      Перші знання про навколишній світ я отримала від нього й не можу виразити захоплення такою людиною – особливою, єдиною, найдорожчою.
      З діда-прадіда жив рід Ткаченків на жадівській землі. Морозний січень тисяча дев’ятсот сорокового року став днем народження Михайла Петровича. У співочій родині бригадира, потім голови колгоспу, Ткаченка Петра Павловича та його дружини Марії Миколаївни, з’явився на світ син Михайлик. Усього бачив малий: і горя, й радості, бо був найстаршим із сімох дітей, двоє з яких залишили цей світ маленькими. Крім Михайла, підростали Катерина, Галина, Павло та наймолодша Тетяна. Не стало брата Павла дев’ять років тому, а всі сестри з сім’ями живуть у Росії.
      Дитинство, обпалене війною... Це й про мого дідуся. Змалку пас корів із німою тіткою Ликерою, заробляючи на життя. Так і мирили: німе та мале. Згадуючи ті роки, хвилюється дідусь, і непрохана сльоза непомітно котиться по рідному обличчю.
      Закінчилася війна з фашизмом, настав довгоочікуваний мир. Учитися треба. На відмінно в тисяча дев’ятсот п’ятдесят п’ятому році закінчив Михайло сім класів Жадівської восьмирічної школи. З п’ятнадцяти років – у колгоспі імені Чкалова. Працював нарівні з дорослими.
      Юнакові так хотілося знайти себе в житті. Здобув професію механізатора аж у Дігтярях Срібнянського району. Піднімав цілинні землі Казахстану, служив у війську. Повернувся – і знову до роботи.
      Красень Михайло припав до душі молоденькій тендітній Надійці. Невдовзі зрозуміли: створені одне для одного. З’явилася сім’я Ткаченків. Сорок сім років по життю пліч-о-пліч, долаючи труднощі та незгоди, ідуть гордо двоє: мій дідусь, Михайло Петрович, та його вірна дружина, моя бабуся – Анастасія Юхимівна. Колгоспна робота, без свят, вихідних, як і в усіх селян. 
      Двадцять два роки мамин батько працював у колгоспі бригадиром. Його обрали, як керівнику, довіряли. Умів радитися з людьми, цінував кожного, дослухався до порад, був вимогливим, принциповим. Жив чесно, як веліла совість, тому й не має матеріальних цінностей. 


      Найбільше багатство трудівника – його чесне ім’я. І досі люди, з якими він працював, добрими словами згадують свого колишнього бригадира. На мою думку, це головне.
      Дідусева гордість – діти та онуки. Синові та доньці разом з бабусею допомогли здобути вищу освіту. Тепер у них свої сім’ї. Син Василь закінчив у Росії військове училище, там і живе, при найпершій нагоді приїжджає з сім’єю до отчого дому. Дочка Любов, моя мама, мешкає на іншому кінці села. Дві дідусеві онучки, я та сестра Юлія, незабаром закінчимо навчання в школі. А зараз щовихідних – до дідуся з бабусею: ми ж бо поруч! Допомагаємо, чим можемо, аби тільки принести на старість дорогим людям хоч краплину радості й тепла.
      Дідусь – моя гордість, утіха, радість. Він прекрасна людина, завжди в усьому допоможе, зрозуміє, порадить, підтримає і словом, і ділом. Ніколи не чула я від нього слова лихого. Часто обмірковую думку, висловлену моїм наставником: „Кожен із нас має жити чесно на цій землі. На те ми й люди. Мої онуки, головне – не стояти осторонь, не відвертатися від людської біди. Добро завжди повертається".
      Вийшовши на заслужений відпочинок, дідусь віддався улюбленому заняттю – читанню. Книги з особистої бібліотеки (а їх у ній понад шістдесят російською та українською мовами) перечитав по два-три рази, улюблена – Шевченків „Кобзар". Саме його я бачу найчастіше на дідусевому столі.
      Михайло Петрович дуже любить тварин: обігріє, нагодує, підлікує, прихистить. Домашні улюбленці віддячують вірністю.
      …Немов на крилах, мчать роки. Наближається ювілейна дата: главі нашого роду виповнюється сімдесят. Уся рідня вітатиме дорогу людину. Я пишаюся, що є його онукою. Спасибі Вам, дідусю, за нерозтрачену любов до всіх, кого оточуєте, за мудру науку життя, за бажання творити добро на землі. І допоки Ви з нами, ми щасливі. 




Переглядів: 1056 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar