Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Понеділок
29.04.2024
12:49

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2009 » Грудень » 16 » Трудова акція Кролик
04:20
Трудова акція Кролик

     

      Бережливе і чуйне ставлення до тварин – обов’язок кожної людини. Кожна домашня тваринка, це як член сім’ї, і потребує догляду, турботи, дбайливого ставлення.

Любіть травинку, і тваринку,
І сонце завтрашнього дня,
Вечірню в попелі жаринку,

Шляхетну інохідь коня, –

з таким закликом звертається до нас Ліна Костенко своєму вірші.

      Ми, учениці 11 класу Гавриленко Сніжана і Білонова Наталія, вже одинадцять років тримаємо в своїх родинах кроликів. Кожного дня спостерігаємо за ними, доглядаємо, досліджуємо і родинними секретами розведення і вирощування своїх друзів поділимося з вами.


Вирощування кролів

     Щоб одержати здорових високопродуктивних кролів, потрібно при доборі батьків враховувати всі біологічні особливості, які має кріль, а саме: плодючість, живу вагу, скороспілість, густоту шерстного покриву, будову тіла, його здоров'я.

     Розвиток кроленят від народження до їх відлучення залежить у великій мірі від стану здоров'я кролематки, тому дуже важливо правильно годувати її в цей період, дотримуватись складеного раціону.
     Тривалі спостереження виховують у нас відповідальність, уміння робити узагальнення.
     Окремим завданням проводили роботи по дослідженню впливу годівлі та різної температури на ріст і розвиток кролів (молодняку).
      Перші 15 – 20 днів кроленята живляться молоком матері. Блискуча, гладенька шкіра, наповнене черевце і спокійний сон є ознаками того, що вони ситі і здорові.
      Коли молока у кролематки мало, кроленята пищать, розлазяться, шкіра у них вкривається зморшками, набуває синьо-білого кольору, черевце напівпорожнє. В такому випадку необхідно поліпшити годівлю кролематки.                       Сукрільність кролематки триває 28 – 32 дні, кроленята народжуються голими і сліпими. Відростання волосяного покриву починається на 2-й день, покриваються шерстю на 4 – 6-й день, прозрівають на 10 – 14-й день, виходять з гнізда на 20-й день.
       Перебуваючи в гнізді; вони живляться лише молоком матері. Молоко кролематки має високу поживність і калорійність, цим пояснюються швидкість росту і розвитку кроленят. Середній процент жиру в ньому 13 – 20 %, білка – 10 –15%, молочного цукру – 2,1%, мінеральних речовин – 2,6%. З переходом до грубого корму, особливо після відлучення від матері, товстий відділ кишечнику починає розвиватись інтенсивніше. Тому в період відлучення кроленятам слід давати легкоперетравні корми, в яких небагато клітковини. Важлива особливість кролів – скороспілість. У 6-денному віці вага кроленят подвоюється, у 30-денному збільшується у 10 – 12 раз.

     У кроленят у період відлучення спостерігається переобтяження травного тракту. Тому перші 3 – 4 тижні після відлучення молодняку треба давати легко перетравні корми (не менше 5 – 6 раз на добу) невеликими даванками і не включити в раціон кормів, які багаті на клітковину. Зернові корми для кроленят рекомендується добре опромінювати ультрафіолетовим промінням. Це сприяє підвищенню опірності організму до різних шлунково-кишкових захворювань, швидкому заживанню ран і стимулює ріст. Крім того, опромінювання ультрафіолетовим промінням підвищує відтворювальну здатність тварин відкладати жир в організмі.



     Бройлерний молодняк, якого в нас найбільше, у 60 – 75-денному віці важить 1,8 – 2 кг і може бути використаний на м'ясо, в 5 – 6 місяців дає добрі шкурки. Фізіологічна зрілість у кролів наступає рано, їх можна спаровувати в 4 – 5 місяців.

     При правильній технології утримання кролі добре оплачують корм: на 1 кг приросту витрачається 3,5 – 4 кормові одиниці.


     Кролі добре переносять низьку температуру 30 – 40°С і більше. При температурі 20°С кролів можна спаровувати і одержувати окроли. Їх можна утримувати в клітках на відкритих площадках протягом усього року. При цьому вони менше піддаються захворюванням і мають більш густий шерстний покрив.
     Основним показником правильної годівлі є вага і розвиток молодняку. Зважування робимо кожні 5 днів. Довжину волосяного покриву вимірюємо лінійкою в одному і тому ж місці на спині у кількох кроленят кожного приплоду, мінімальну і максимальну довжину записуємо.

Корми для кролів

     Кролі — тварини травоїдні.
     Для нормальної життєдіяльності організму, росту і розвитку необхідно правильно годувати тварину. Відомо, що неповноцінна годівля сільськогосподарських тварин негативно впливає на їх продуктивність. У кролів внаслідок поганої годівлі знижується жива вага, молочність, плодючість, якість шерстного покриву, стійкість до захворювань.
     Корми для кролів повинні бути різноманітні: влітку – зелена трава бобових і різнотрав'я дикоростучих трав. Узимку кролям дають грубі корми – вітамінне сіно, гілковий корм, соковиті корми: коренеплоди і городні культури (морква, цукрові буряки, турнепс, ріпа, брюква, редька,); бульбоплоди (картопля (згодовують вареною); топінамбур, баштанні і городні культури (кабачки, гарбузи, кормові кавуни); силосовані корми; концентровані корми: зерно і відходи борошномельної і олійної промисловості (овес, пшениця, кукурудза, ячмінь, висівки, макуха, шроти); мінеральні корми і корми тваринного походження (сіль, крейда, м'ясо-кісткове, кров'яне, рибне борошно).
На зиму заготовляємо сіно, яке слід скошувати на початку цвітіння і висушувати у затінку. Гілковий корм заготовляємо у липні – серпні у вигляді віників з таких дерев: верби, вересу, осики, липи, горобини, акації білої, тополі, в'яза, граба, клена, ясена, ліщини, дуба, берези.


     Найбагатше на поживні речовини листя, тому заготовляємо листяні молоді пагони другого року без пошкодження зелених насаджень.
     Гілковий корм заощаджує витрату сіна і сприяє кращому стану зубів у кролів. При годівлі кролів зеленими кормами треба стежити, щоб у корм не попали отруйні рослини.
     Найбільш поширеними отруйними рослинами є: чистотіл, чемериця, болиголов, віха отруйна (цикута), жовтеці, блекота, вороняче око, дурман, кукіль, мак польовий).
     Напувати кролів треба щодня вволю чистою водою із спеціальних поїлок, змінюючи її 2 рази на день; взимку замість води можна давати чистий сніг.
     Кролівник мусить пам'ятати, що відсутність або нестача води являється однією із причин поїдання кроленят, адже кролі при відсутності води п'ють сечу. При згодовуванні соковитих кормів води давати не слід. Два рази на тиждень для профілактики шлунково-кишкових захворювань рекомендується добавляти у воду KMnO4 до появи світло-рожевого кольору. Через 30 хв. цю воду слід замінити чистою водою. Воду з розчином KMnO4 не можна наливати в залізні поїлки.
     Дуже важлива правильна годівля молодняку у період відлучення. Іноді при годівлі зеленою свіжою травою у молодники буває пронос. Як ліки проти нього слід давати кролям деревій, ромашку, полин, дубове або вербове листя.
     Соковиті корми – це морква, буряки, турнепс, картопля (краще варена), земляна груша (топінамбур), капуста, гарбузи, різні види силосу тощо. Кролі охоче поїдають деякі види бур'янів: кульбабу, подорожник, осот, полин, деревій, кропиву, лопух тощо.
     Концентровані корми містять багато білків, жирів, вуглеводів. До них належать зерно (вівса, ячменю, гороху, вики, сочевиці, сої), макухи і шроти (лляні, соняшникові, конопляні, кукурудзяні), висівки (житні й пшеничні).


     З кормів тваринного походження кролям, згодовуємо м'ясне, рибне, м’ясо кістяне і кров'яне борошно, молочні відвійки, кисле молоко.
     Із мінеральних кормів кролям добавляємо крейду, кухонну сіль і кістяне борошно. Середня поживність кормів показана в таблиці.


     Годувати кролів треба в один і той же час за нормами.

Норми і раціони годівлі кролів

     Щоб тварини нормально росли і розвивались, їх треба своєчасно і в достатній кількості годувати. Для правильного годування тварин необхідно знати потреби їх в різних поживних речовинах. Важливо також знати, що ці потреби змінюються залежно від породи, живої маси, віку, кількості підсисного молодняку.
      Годівля тварин, що ґрунтується на задоволенні потреб їх організму з метою одержання від них максимальної продукції і без шкоди для їх здоров'я, називається нормованою годівлею.
При нормованій годівлі визначають орієнтовні середні кормові норми для тварин різних за віком та живою масою.
      Кормовою нормою називають кількість поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) у кормах, потрібних для нормальної життєдіяльності і розвитку тварин.
Нормуючи потреби тварин у поживних речовинах, ураховують їхні потреби в мінеральних речовинах (кальцій, фосфор) і вітамінах.
      Ми користуються орієнтовними нормами годівлі.
      Наприклад, для кролів застосовуємо норми, наведені в таблиці.  


      Раціоном називають добову норму кормів. У раціонах зазначають в одиницях маси (у грамах) усі види кормів, які треба згодувати тварині протягом доби. Загальна поживність різних кормів, що входять до добового раціону, має відповідати за кормовими одиницями і перетравним білком (протеїном) установленій нормі.
      Користуючись таблицями норм і таблицею середньої поживності кормів можна легко обчислити, скільки і яких кормів треба дати кролеві в добовому раціоні, щоб у сумі їхня поживність (кормових одиниць і білка) дорівнювала зазначеній нормі. При цьому не можна обмежуватись правильними арифметичними розрахунками: не достатньо враховувати в раціоні тільки загальну поживність, протеїн, мінеральні речовини і вітаміни. У раціони для кролів повинні входити різноманітні корми, що охоче поїдаються ними і добре перетравлюються.
       При годуванні кролів треба додержувати встановленого розпорядку дня. Годувати треба в одні й ті самі години.          Наприклад, дорослих кролів годують 3 –4 рази на день, молодняк молодший трьох місяців — 5 – 6 разів, старший від трьох місяців — 4 – 5 разів. Напувають кролів тричі – перед ранковою годівлею, вдень і ввечері після годівлі.


      Наведемо приклад складання раціону. Відповідно до норм годівлі сукрільній крільчисі масою 4 кг треба дати на добу (взимку) 196 г кормових одиниць і 20 – 24 г перетравного протеїну. У господарстві є корми: сіно лісове і конюшинове, морква червона, картопля, овес, пшеничні висівки і макуха соняшникова. Складання раціону звичайно починають з визначення грубого корму.
       Дамо крільчисі 150 г конюшинового сіна. У таблиці середньої поживністі кормів знаходимо, що в 100 г конюшинового сіна міститься 51,7 г кормових одиниць і 7,9 г перетравного протеїну, отже, в 150 г сіна буде 77,6 г кормових одиниць і 11,8 г протеїну. Дамо також 250 г коренебульбоплодів, у тому числі 100 г моркви і 150 г сирої картоплі. У 100 г моркви міститься 13,7 г кормових одиниць і 0,7 г протеїну, а в 150 г картоплі — 44,3 г кормових одиниць і 2,4 г протеїну. Всього в цих кормах міститься 135,6 г кормових одиниць і 14,8 г протеїну. Отже, в раціон треба додати ще приблизно 60 г кормових одиниць і 5,1 – 5,9 г протеїну. Кількість кормових одиниць і протеїну, яких не вистачає, звичайно доповнюють концентрованими кормами. Якщо добавити в раціон 60 г вівса, який містить 60 г кормових одиниць і 5,1 г протеїну, то в раціоні буде 195,6 г кормових одиниць і 20 г протеїну.
      Арифметично ми правильно склали раціон, оскільки різниця з прийнятою нормою дуже незначна. Проте такий підхід до складання раціону є механічним. У чому ж недолік нашого раціону?
Ми передбачали згодовування кролям сирої картоплі, але з практики відомо, що поїдання картоплі кролями значно підвищується, коли її здобрити висівками. Враховуючи це, треба зменшити норму вівса, замінивши його відповідною кількістю пшеничних висівок. Тоді добовий раціон кролів складатиметься з таких кормів:


     Загальна поживність цього раціону близька до прийнятої норми (кормових одиниць 193,3 г, протеїну 21,5 г).
     При вирощуванні кролів велике значення має добір високоякісних кормів у достатній кількості, що дає змогу мати добрий приріст живої маси молодняку. 

Догляд за крільчатником і кролями

      Велике значення має і належний догляд за крільчатником. Треба періодично проводити санітарно-профілактичні заходи з метою запобігання захворюванню кролів. Одним з таких заходів є дезинфекція. Щотижня інвентар миють гарячим розчином лугу (на відро окропу беруть 2– 3 кг свіжого попелу) або обмивають 20-процентним розчином свіжо гашеного вапна (на відро води беруть 2 – 2,5 кг негашеного вапна). Негашеним вапном білять стіни крільчатника і клітки. Підлогу, вікна дезінфікують 1-процентним розчином формаліну або 3 – 5-процентним розчином суміші неочищеної карболової кислоти з лізолом (в однакових кількостях).
     Необхідно стежити за станом здоров'я всіх кролів: при виявленні будь-яких ознак хвороби негайно ізолювати хворих тварин. Кролів, придбаних для поповнення стада, треба тримати деякий час (до 1 місяця) окремо від решти кролів. Пересвідчившись, що кролі здорові, можна їх пускати в крільчатник.
      Треба стежити за чистотою і самих кролів, особливо пухових. Пух у них тонкий, довгий, і при недбайливому утриманні швидко звалюється, легко забруднюється.
      Слід стежити за вчасним збиранням пуху. Збирати його можна двома способами: стриженням і вискубуванням. Ангорських кролів стрижуть у 2 – 2,5-місячному віці, коли довжина пуху досягає 4 см. У цьому віці молодняк починає линяти, і якщо вчасно не зібрати пух, то він зваляється і стане непридатним. Перш ніж стригти кроля, пух треба розчесати металевим гребінцем. Потім уздовж спини кроля зробити прямий проділ. Стригти пух треба довгими гострокінцевими ножицями, тримаючи їх ближче до шкіри, але тай, щоб її не порізати. Напрями стриження – ззаду наперед і згори вниз.
       У молодняку 4-місячного віку, а також у дорослих кролів шкіра міцніша і тому пух з них збирають вискубуванням. Для цього кроля кладуть на коліна, головою до себе. Перед вискубуванням пух розчісують гребінцем, а потім невеликими жмутками починають вискубувати, притискуючи пасма пуху великим пальцем до гребінця. Пух вискубують спочатку із спини, а потім далі – у напрямі від хвоста до голови. Якщо пух погано відокремлюється від шкіри, значить він ще не готовий до вискубування.
        Не можна збирати пух із самок у третій половині сукрільності, а також з кроленят до 2-місяців.
Пух одержують як з пухових, так і з хутрових кролів. З хутрових кролів пух збирають тільки вискубуванням: з самців – у період осіннього линяння, а з самок – після літніх окролів. У холодну пору року пух лише вичісують. Пух зберігають у дерев'яних ящиках, на дно якого забивають дерев'яні з гострими кінцями кілочки. Всередині ящика на стінки підвішують мішечки з нафталіном. Транспортують пух у таких самих ящиках, щільно закритих і обшитих мішковиною.

Переглядів: 5956 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar