Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Субота
27.04.2024
06:13

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2015 » Квітень » 25 » Історія братських могил
19:46
Історія братських могил

Всеукраїнська краєзнавча експедиція учнівської молоді

«Моя Батьківщина – Україна»

 

Напрямок «З попелу забуття»

 

Історія братських могил

 на території  Жадівської сільської ради

Семенівського району

Чернігівської області

 

2013рік

 

Мета:

 - з’ясувати історію братських поховань на території населених пунктів та дослідити  події, які пов’язані з ними;

- розширити знання про історію села;

- здійснювати історичну освіту та виховання;

 

Завдання:

      -  проаналізувати доступну джерельну базу;

-   формувати практичні навички з проведення дослідницьких експедицій;

  • провести роботу по збиранню усних свідчень очевидців подій 1941-1945 років;
  • дослідити причини й хід перепоховань;
  • виявити малодосліджені моменти подій війни;

     -    виховувати почуття патріотизму, повагу до минулого.

 

Вступ

Кожне село, місто, країна мають своє минуле, яке потрібно вивчати й передавати  наступним поколінням. Без знання прожитого не можна йти до майбутнього. Для більш повного відображення минулого нашого краю та ліквідації «білих плям» в історії села учні Жадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів взяли участь у  Всеукраїнській  краєзнавчій експедиції учнівської молоді  «Моя Батьківщина – Україна». Краєзнавство є засобом навчання та виховання. Пошуковці   школи  вже стали випускниками вузів, залишивши цінний матеріал з історії села своїм наступникам. Кожного року змінюється склад пошукової групи:  на зміну  старшим приходять учні із середньої ланки –  так продовжується пошукова діяльність.

Об’єкт краєзнавчо-дослідницької роботи: історичне краєзнавство Чернігівщини.

Предмет роботи: минуле й сучасне сіл Жадова, Довжика та Йоршова.

Хронологічні рамки: 1941рік – сьогодення.

Практичне значення: використання матеріалів під час проведення уроків історії України.

Бра́тська моги́ла — місце поховання двох або більше людей, групове
поховання загиблих під час бойових дій, масових репресій або померлих в
один час. (Тлумачний словник). 

 

Розділ І. Короткий опис джерельної бази

У 1963 році колектив учителів Жадівської середньої школи у складі Новик Галини Степанівни, Зими Олени Тимофіївни, Шматок Ганни Тимофіївни під керівництвом директора школи Кайдаша Володимира Григоровича     зробив першу спробу узагальнити зібраний матеріал з історії села. Довгий час він використовувався на уроках історії.  Випускниця нашої школи Полторацька Ольга Петрівна в 2008 році при написанні бакалаврської роботи більш детально зупинилася на темі колективізації та подіях  кінця ХХ століття. У томі «Чернігівська область»  «Історії міст та сіл Української РСР» та енциклопедичному довіднику  «Чернігівщина» дуже коротко сказано про наше село, і матеріал носить в основному статистичний характер. Більше, але недостатньо для вивчення історії села, містить книга «Наш край родной, Семёновщина» видана у 2000 році.  Окремі  матеріали, опубліковані в районній газеті «Життя Семенівщини», частково висвітлюють події 1941-1943 років у  Жадові.      

Працюючи над історичними джерелами, ми помітили, що  недостатньо висвітлено питання братських поховань на території  Жадова, Довжика, Йоршова. Ми вирішили провести дослідження з даної теми та узагальнити зібраний матеріал.   Роботу розпочали з  планування  та  розподілу обов’язків між членами пошукового загону. У ході роботи вивчали  відповідну літературу, користувалися Інтернетом, читали статті в районних газетах,  консультувалися з учителями історії. Нам дуже допоміг план села, складений пошуковцями, які вже закінчили школу.  Були також проведені бесіди із жителями села, які розповіли про події війни та повоєнне життя. (Додатки №1 та №2).  

 

 

 

 

 

Розділ ІІ. Історія братських могил

Перша братська могила з’явилася у серпні 1941року. Під час відступу радянських військ біля парку, що розміщений між вулицями 40 років Перемоги (Суботівка) та Щорса,  увечері 19 серпня 1941 року, відбувся бій з  батальйоном німецьких військ, який наступав [10.4].  Загинули офіцери та бійці Червоної армії. Жителями села були поховані  молодший лейтенант Васильєв М.В., молодший сержант Зубарєв С.П., рядові: Тимофій Свист, Мендельзум І.М., Бабир В.Я., Воронін М.П. та інші. Всього 17 воїнів [7].                      Восени 1941 року нова влада сформувала сільську управу, яка розміщувалася в будинку священика Патруєва (до 2013р. приміщення сільської аптеки). Вибрали сільського старосту Врагова Савку (Пуруса) [10.4]. В обов’язки окупаційної влади входило  також винищення активістів села, партизан та євреїв. Згідно наказу  новопризначеного військового коменданта  Семенівки лейтенанта Гезеля,  у Жадові 27 листопада 1941 року відбулася операція з винищення неблагонадійних [10.4]. Голова сільради показував домівки, а карателі вели розправу. Того вечора були розстріляні та спалені:

      - секретар сільради №1 Пичевський Федос Григорович та його сім’я;

      - вчитель школи №2 Глухенький Семен Савелійович разом із дружиною та дітьми ;

      - завідуючий клубом №2 Петроченко Єгор Герасимович і четверо його рідних;

      - бухгалтер сільпо Марущенко Олексій Іванович разом із своєю сім’єю. Всі були спалені  карателями в будинку секретаря сільради й біля згарища поховані жителями села (зараз вулиця Партизанська,42).

Дружина вчителя школи  Гончаренка Антона Олександровича  Тетяна,  її   діти, сестра та батько були розстріляні,  а потім поховані біля своєї садиби, що на вулиці Пролетарській (Зараз проживає сім’я Аксьоненко В.).    8 січня 1942 року біля своєї домівки, що на вулиці Скоробачовка (нинішня Дружба) була розстріляна сім’я  Ганкіних та двоє євреїв-біженців із м. Жлобіно. Поховали їх у «Ситньому», що за селом [10.4]. Фірсель Ріту Самуїловну та її сестру Хаю,  Аграновську Віру Самуїловну та Феню Яківну заарештували  і  в  Семенівці розстріляли влітку 1942 року.

22січня 1942 року партизани під керівництвом Попудренка Миколи Микитовича розташувалися для перепочинку в хатах жителів села Довжик, щоб наступного дня продовжити рейд, але вночі довелося дати бій загону мадярів. Було вбито 8 загарбників, але в цьому бою загинув комісар загону Рудій. [12, 10.2.]. Пізніше розпочалися розстріли  жителів. Мисник Василь Прокопович, Мисник Григорій Васильович, Костін Федір Якович, сім’я Населевців були вивезені в напрямку Жадова і розстріляні на «Горбасі» (нині кар’єр) [10.2.]. Братські могили, у яких поховані Мисники та Населевці,  знаходяться зараз поряд на першому кладовищі села Довжик.

За наказом німецького коменданта м. Семенівка, жителі Жадова, Довжика, Йоршова, які прийшли із Новгород-Сіверського концтабору, та інші повинні були з’явитися для реєстрації. Ранком із Семенівни їм назустріч виїхали  карателі на бронетранспортері і розстрілювали всіх, хто траплявся. За першим лісом  по дорозі на Семенівну були розстріляні  Момот Роман Пилипович, Летяга Єгор, Лазарев Павел, Купрієнко Макар Олександрович, Кравченко Конон Денисович, Кравченко Яків Лукич [10.5, 10.6.]. Останні троє були поховані в братській могилі на кладовищі Старого Жадова. (Додаток №4 ).

За період окупації німці вбили 85 чоловік та жінок, спалили біля 350 дворів, приміщення середньої школи №1 та Народного дому №2 [8,11].

19 вересня 1943 року 140-ва Сибірська Новгород-Сіверська стрілецька дивізія, 106-та Забайкальська Дніпровська Червонопрапорна стрілецька дивізія (командир генерал-майор Самарський Д.І.) та 162-га Середньоазіатська стрілецька дивізія НКВС 65-ої армії  визволяли село Жадове. За його визволення загинуло 16 чоловік. Усі вони поховані у братській могилі, яка знаходиться в сільському парку.

         22 вересня 1943 року була проведена мобілізація для подальшого розгрому ворога. Загін, у якому було багато жадівців, рухався в напрямку  Жадове-Погорільці. Біля мосту через рівчак, який був  на півдорозі до Лосівки, підірвалися на міні шестеро жадівців.  Загинули Худобець Федір, Суддін Іван Михайлович, Денисенко Олексій Тарасович, Сенченко Іван Михайлович, Мигда Василь Артемович. Вони були відвезені та поховані на кладовищах села Жадове [10.4, 10.5.].

Після закінчення війни для упорядкування братських могил та належного вшанування загиблих було вирішено перенести останки розстріляних жадівців і тих, хто визволяв село,  до сільського парку (Додаток № 9). За ініціативи жителів села в 1963 році останки всіх загиблих були перенесені в центр села та поховані в трьох братських могилах [10.4, 8].  Перепоховання здійснював Прокопенко Іван Антонович (Зєніч). Були встановлені також плити з прізвищами  визволителів села та розстріляних мирних жителів із такими  викарбуваними написами:

  1. «Здесь похоронены 17 бойцов Советской армии 1941-1943г.

Бабир В. Я.

Васильев М.В.

Васильев Н.И.

Воронин Н. П.

Гореванов Н. В.

Зубарев С. П.

Коровка Я. И.

Мендельзум И. М.

Пигасов С. П.

Свист Т. С.

Соломаха Н. И.

Филимонов А. К.

Фамилии пяти бойцов неизвестны.

 

ряд. Ершин В. В.             1911-1943г.

ряд. Залогин А. К.          1922-1943г.

ряд. Меленцов В.Ф.

ряд. Шевченко А. Ф.       1925-1943г.

  

ряд. Максименко И. В.    1896-1941г.

с-т Сугапов В. В.              1909-1943г.

ряд. Кравцов Д. Ф.           1908-1943г.

ряд. Киселёв Ф. Ф.           1905-1941г.

 

ряд. Емельянов П. С.      Погиб 1943г.

ряд. Сарычев Б. П.           Погиб 1943г.

ряд. Судьин И. М.           Погиб 1943г.

ряд. Яригин  И. П.           Погиб 1943г.

 

  1. Здесь похоронены семьи партизан зверски убиты фашистами 1941-1943г

 

        Агроновская В. С.

        Агроновская Ф. Я.

        Ганкин А. Г.

        Ганкина Р. А.

        Крючков Г. А.

        Крючкова М. Л.

        Петроченко Г. И.

        Петроченко М. Н.

        Петроченко С. Т.

        Петроченко Е. Г.

        Петроченко Н. Е.

        Фирсель Х.С.

        Фирсель В. С.

 

  1.  Здесь похоронены семьи партизан зверски убиты фашистами 1941-1943г

 

Гончаренко Г. Н.

Гончаренко В. А.

Гончаренко М. А.

Гончаренко Е. А.

Глухенький С. С.

Глухенькая П. С.

Глухенькая А. С.

Глухенькая В. С.

Марущенко А. И.

Марущенко Н. М.

Марущенко А. А.

Пичевская У. М.

Пичевская М. Ф.

Пичевский Н. Ф.

Худобец П. А.

Худобец А. Н.»

 

З Києва був привезений і встановлений пам’ятник біля братської могили. На відкриття пам’ятника 9 травня 1964 року були запрошені родичі розстріляних (Додаток №3). 

В центрі села  9 травня  1978 року було урочисто відкрито пам’ятний знак загиблим односельцям (Додаток №6).  Він складається з обеліску, стели з прізвищами загиблих в 1941-45 роках  та горельєфу «Воїни»  таких авторів: архітектора Корнєєва  Олександра Дмитровича, скульпторів Бородая Василя Захаровича, Куща Анатолія Васильовича та  В. Юхновського.

В дні  Перемоги та визволення села до могил загиблих здалеку приїжджають їх діти та внуки, щоб віддати  належну шану своїм батькам та дідам, які віддали своє життя. В школі вже майже десять років діє туристсько-краєзнавчий гурток. Під час велоексурсій пошуковці побували на братських могилах сусідніх сіл. Всюди стели рясніють іменами, а кожне ім’я – це обірвана доля тою страшною війною (Додаток №7).

Висновки.

У даній роботі було охоплено невеличкий період нашої історії. Ми розуміємо, що зробили невеличку частину роботи, відобразивши   скорботну картину минулого села.  Знати про долю кожного загиблого – наш обов’язок.  Вважаємо, що після наших пошуків  буде встановлена табличка з іменами похованих в братській могилі села Йоршів (Додаток №6).  Була знайдена друга   братська могила на кладовищі села Довжик  (Додаток №5). 

Отже, на території Жадівської сільської ради на даний час відомо 5 братських поховань:

  • група братських могил у сільському парку;
  • братська могила на кладовищі Старого Жадова;
  • дві братські могили на першому кладовищі села Довжик;
  • братська могила на кладовищі села Йоршів.

Що нам дала проведена пошукова робота? Ми побачили живих свідків тих подій, відчули  горе, яке пережили люди та радість від зустрічей, набралися певного досвіду. Зрозуміли також, як важко опрацьовувати зібраний матеріал. Вважаємо, що зроблене стане в нагоді. Ми стали іншими.

 

Використана література:

 1. Історія міст і сіл УРСР.  Чернігівська область.

 2. Бычков А..Ф. Мой край родной Семёновщина. Стр.26.

 3. Книга пам’яті України. Том 4

 4. Енциклопедичний довідник. Чернігівщина.  К-1990,стор. 249.

 5. Полторацька О.І. «Історія села Жадове», бакалаврська робота, 2008р.

 6. О.Костюк. «Они завоювали нам свободу», Жизнь Семёновщины, №75, 20.09.1997р.

 7. М. Худобец «Это происходило в Жадово», Жизнь колхозника, №75, 26.06.1959р.

 8. «Есть в Жадове три могилы». Красное знамя, 6.10.1964р.

 9. «Из доклада капитана Зубко от 15 марта 1944 года о разрушениях и зверствах немецких оккупантов на территории Семёновского района» Життя Семенівщини 14.12.2011р.

 10. Спогади свідків війни:

10.1. Ісаєнко Олена Іванівна, 1929 року народження, с.Довжик;

10.2. Ісаєнко Микола Іванович, 1931 року народження,  с.Довжик;

10.3.Шкуратова Марія Іллівна, 1925 року народження,  с. Йоршів;

10.4. Населевець Єгор Олексійович, 1926 року народження, с.Жадове;

10.5. Момот Прасков’я Романівна, 1930 року народження, с.Жадове;

10.6. Беда Марія Яківна,  1930 року народження, с.Жадове.

11. Історія с.Жадове, 1963 рік

12. Дневник Попудренко Н.Н.

13. Матеріали по будівництву «Пам’ятного знаку». Архів Жадівської сільської ради.

14. Тлумачний словник.


Додаток №1

 

   Шкуратова Марія Іллівна розповідає про похованих в братській могилі

в с. Йоршів.

 

Село Йоршів,  вересень 2013 року.

Додаток №2

 

 

Ісаєнко Олена Іванівна розповідає про бій партизанів Попудренка з мадярами.

 

 

Ісаєнко Микола Іванович серед пошуковців школи. Село Довжик, вересень 2013 року

Додаток №3

 

1963 рік. Родичі розстріляних біля братської могили. Брати Глухенькі (в центрі)

 

Група братських могил радянських воїнів та родин партизанів в  Жадівському сільському парку, 2013рік

Додаток №4

 

 

Братська могила на кладовищі Старого Жадова, в якій поховані

Купрієнко Макар Олександрович, Кравченко Конон Денисович

Кравченко Яків Лукич та троє  невідомих.

Додаток №5

Село  Довжик. Братська могила загиблих у січні 1942 році.

 

Село  Довжик. Братська могила розстріляних у 1942 році.

 

 

Додаток №6

 

 

 

Братська могила  на кладовищі с.Йоршів.

  1. Петроченко Леон Лук’янович (1915 р.н.)

  2. Войток Іван Андрійович           (1915 р.н.)

  3. Горнашко  Денис                        (1919 р.н.)

Додаток №7

 

1978рік. Відкриття пам’ятного знаку в центрі села

 

2013рік. Відреставрований  пам’ятний знак

 

Додаток №8

 

 Село Машеве. (Екскурсія Жадове – Чайкіно – Семенівка - Жадове)

 

Село Лосівка. (Екскурсія Жадове - Погорільці )

 

С.Погорільці, 2012рік


Список краєзнавчо-дослідницької групи «Пошук»

 

 

№ п/п

Прізвище та ім’я учасника

Клас

Доручення

1

Кирдан Юрій

 

10

Голова дослідницької групи «Пошук».

Відповідальний  за  оформлення  та упорядкування результатів дослідження

2

Полторацька Ольга

 

9

Помічник голови  дослідницької групи «Пошук».  Опрацювання архівних даних

3

Гайдук Світлана

9

 

Відповідальна за збір матеріалів у            селі Довжик

4

Долгорук Юлія

9

Відповідальна за збір матеріалів  про братську могилу, яка на Старому Жадові

5

Липовка Андрій

9

Відповідальний за збір матеріалів у           селі Йоршів

6

Баклицька Тетяна

7

Відповідальна за збір матеріалів про пам’ятний знак

 

Керівник групи: Марущенко Олександр Семенович, учитель історії.             (моб. 0964182774)

Переглядів: 1990 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar