Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Четвер
02.05.2024
17:04

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2017 » Травень » 15 » Добре діло
11:30
Добре діло

ЗВІТ

про Добре діло

«Намисто добрих справ»

учнів Жадівської ЗОШ I-III ступенів

імені Т.Г.Шевченка. 

Загальна тема:

«Творіть добро, щоб кращим був цей світ». 

Здійснений (проведений):

на території села Жадове   

з вересня 2016р. по квітень 2017р.      

Керівник:педагог-організатор            

Околот Вікторія Валеріївна

 

ЗМІСТ

1. АНОТАЦІЯ

2. ДОВІДКОВІ ВІДОМОСТІ

3. ОПИС ДОБРОГО ДІЛА

4. ДОДАТКИ

• Фотографії

• Висвітлення у ЗМІ

5. ПІДСУМКИ, ВИСНОВКИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

Анотація

Доброта - це те, що може почути

 глухий і побачити сліпий.

(Марк Твен)

Недарма в народі кажуть, що без трудів не їстимеш пирогів. А як хочеш їсти калачі, то не сиди на печі, а вчись змалку працювати, а не ледарювати. Тому дітей слід з юних років привчати до праці, щоб виробити корисні навички та уміння. Сталь гартується в огні, а людина — в труді. Так, в роботі збільшується сила, виробляється воля, гартується характер, набуваються навички та вміння, людина стає сильною і мужньою, вмілою та міцною.

А щоб чомусь навчитись, треба добре потрудитись. Тільки бажано засвоїти одне важливе правило: не можна кидати почату роботу, не навчившись її гарно виконувати та довершувати до кінця. Треба вчитись себе заставляти, навіть якщо зовсім не хочеться цього робити. А як вже взявся робити, то байдиків не бити. Тоді з часом виробиться дуже хороша риса характеру – сила волі. Добрі вчинки приносять радість не тільки оточуючим людям, але і тому, хто їх робить. Кожен із нас, де б не знаходився, може робити людям добро. Кожна, навіть невеличка зроблена тобою справа, залишить приємне почуття насамперед у твоїй власній душі.

Доброта... На жаль, ми рідко говоримо про цю прекрасну якість людини. Та і засоби масової інформації не переобтяжують нас цією проблемою. І даремно. Що не кажіть, а добрі справи прикрашають життя людини!

Для своєї роботи ”Добре діло” ми вирішили здійснити ряд заходів екологічного, краєзнавчого та національно-патріотичного характеру на території села Жадове Семенівського району, в яких брали участь учні 10 класу та всі учасники рою «Нащадки козаків» зокрема».

ДОВІДКОВІ ВІДОМОСТІ

Назва рою: «Нащадки козаків»

Список рою:

 

 Мета:

·                   Посилення відчуття патріотизму та гордості за свою країну серед молоді,спонукання школярів до роздумів щодо майбутнього рідного села, держави.

·                   Формування ціннісного відношення до життя, визначення соціальної установки, внутрішньої готовності особистості до дії відповідно до засвоєних знань, які перетворюються в переконання людини, стають її життєвими правилами, виступають духовною силою життєвої позиції.

·                   Виховання особистості, яка має своє соціальне «Я», тобто свій світогляд, своє яскраво виражене відношення до життя, стійку позицію, формує головні орієнтири життєдіяльності — цілі, ідеали.

Основні завдання:

·                   розширити знання учнів про важливість миру на землі;

·                   виховувати патріотичні почуття до своєї країни;

·                   розвивати вміння уважно слухати один одного: встановлення домінуючої

·                   світоглядної установки на зв’язок особистих і суспільних інтересів;

·                   прищеплення любові до всього живого світу, культури, до людей і самого себе.

·                   викликати бажання діяти і підпорядковувати свої дії принципам лицарства «Служити Богові, Батьківщині, ближнім»;

 

 

Опис доброго діла

 

Намистинка №1. «Прибирання території школи та стадіону; прибирання закинутого будинку»

Квітень – для учнів Жадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка є екологічним місячником. І цього року це не виняток. Наші учні завзято працювали і  хочеться поділитись нашими маленькими досягненнями. Бо як кажуть в народі, що з багатьох маленьких справ робиться велике діло.

Починати необхідно, в першу чергу з себе, тому спочатку учні приділили увагу прибиранню території школи, де кожен клас виконував свої завдання, а старшокласники прийнялись навести лад навколо шкільного стадіону (додаток 1). Наступним нашим кроком було прибирання центру села та пам’ятників, які там знаходяться. А учнівське самоврядування проявило ініціативу роздрукувати листівки-прохання для жителів села Жадове з проханням прибрати біля своїх дворів та не смітити. Приємно те, що багато людей позитивно відгукнулись на наш заклик.

А найбільшим досягненням стало те, що учні 10 класу самі проявили ініціативу прибрати біля колишнього вчительського будинку, який знаходиться неподалік центру і має непривабливий вигляд, адже не має своїх власників (додаток 2). Зваживши на це, 10-ти класники школи на чолі з вчителем фізичного виховання Ложковим С. В. і педагогом-організатором Околот В.В. вирішили здійснити весняну акцію «Чистодвір». Діти завзято працювали, бо прикладом був сам учитель фізичного виховання, показував зразки фізичної праці. Сільський голова відвідавши місце роботи учнів, виніс їм подяку за старанно виконану роботу. Після прибирання хлопці накопали молодих саджанців фруктових дерев, які учні посадили біля шкільного стадіону.

Подібні весняні акції ідуть тільки на користь учням, виховують дбайливих господарів, людей, які не стоять осторонь проблем свого села (додаток 3).

 

Намистинка №2.  «Благодійний волейбольний турнір»

 На стадіоні села Жадове відбувся благодійний турнір з волейболу між збірними школи і молоді села.

 Головна мета матчу – це збір коштів на лікування випускниці (2016 року) Жадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка. Серйозна хвороба призупинила навчання дівчини в технікумі і відправила на лікарняне ліжко.

Навіть погода в цей день сприяла здійсненню доброї справи: було по-справжньому тепло, сонячно і безвітряно. Тому організатори турніру вирішили провести його на відкритому майданчику. Ще до початку спортивного поєдинку не тільки безпосередні учасники турніру, а й вболівальники (серед них було багато педагогів школи) активно долучились до збору коштів на допомогу випускниці школи. В підсумку було зібрано 832 гривні. Сам волейбольний турнір пройшов в цікавій, по-спортивному бойовій, безкомпромісній боротьбі (додаток 4). Поєдинок був товариським, але якоїсь показовості в ньому не відчувалось. Волейбольна збірна школи (капітан Стецьков Євген), яка цього року стала переможцем районного етапу Ліги України серед школярів, продемонструвала всю свою майстерність у протистоянні з командою молоді села (капітан Ложковий Сергій). І перша партія за молодшими спортсменами – 25:20. Команда, яка складалась переважно з юнаків, що працюють за межами села, області (навіть за межами країни) особливого часу для тренувань не мала, але змогла протиставити гідну гру більш юним волейболістам і вирвати перемогу в другій партії – 25:23. 1:1 – став рахунок по партіям. А в третій  партії, рахунок в якій ведеться до 15-ти, фортуна більш посміхнулася збірній школі – 15:10.

По закінченні спортивного турніру обидві команди отримали солодкі призи, заздалегідь приготовлені сільським головою (додаток 5).

На закінчення залишається тільки зазначити, що в спортивному протистоянні, в якому формується спортивна майстерність, ніхто не програв. Виграла тільки добра справа.

 

Намистинка №3.  «Вишивка карти с. Жадове»

З великим інтересом і цікавістю сприйняли естафету вишивки вчителі та учні Жадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка, а педагог-організатор школи Околот Вікторія Валеріївна висловила бажання відобразити територію села Жадове. В стислі терміни завдяки її умілим рукам і художньому хисту на карті з’явились вітряк (адже ще на початку 60-тих років минулого століття на околицях Жадове знаходилися діючі вітрові мельниці), яскраві соняхи, червона калина та напис «Жадове» виконані в стилі хрестик.

Естафета підштовхнула учнів до більш глибокого пізнання народної вишивки. З цією метою дівчата 10-го класу з педагогом-організатором  відвідали відому жадівську майстриню вишивки Захаріну Марію Сергіївну (додаток 6), яка поділилась з учнями школи секретами своєї майстерності, торкнулась особливостей, характеру вишивки в рідному селі (переважання чорних та червоних кольорів, вишивка хрестиком, гладдю). А сам будинок Марії Сергіївни можна без перебільшення назвати музеєм вишивки (подушки, простирадла, картини – все тут має місце).

Зрозуміло, що у сучасної молоді час відбирають інші справи, але така зустріч з народним митцем вплинула на бажання вишивати і дівчат школи. І до закінчення орнаменту жадівської вишивки додали своїх зусиль і учениці. Вони з цікавістю та захопленням виконували кожний хрестик (додаток 7). І в результаті вийшла красива картина, яка додає кожному глядачеві естетичну насолоду (додаток 8), про яку було написано в місцевій газеті «Життя Семенівщини.

 

Намистинка №4.  «Пошуково-дослідницька робота учнів»

Пошукова група учнів  10 класу Жадівської загальноосвітньої школи імені Т.Г.Шевченка  під час проведення районної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді «Герої не вмирають», зібрали інформацію про Сковородька Сергія Івановича, який помер  вдома після  повернення з   антитерористичної операції на сході України, матеріали яких, використають для створення Книги Пам’яті Чернігівщини «Герої не вмирають»

Учні запросили маму бійця, яка розповіла багато цікавого з життя Сергія Івановича. Це була, хвилююча зустріч мабуть для кожного, адже всі без винятку перейнялись горем матері. Опісля учні поїхали на могилу бійця і вшанували його молитвою та хвилиною мовчання.

 

Додатки

Додаток 1

 

Додаток 2

 

Додаток 3

 

 Додаток  4

 

Додаток 5

 

 Додаток 6

 

 Додаток 7

 

 Додаток 8

 

 ВИСНОВКИ

    Добрі справи не вимагають матеріальних затрат, адже доброта в основі своїй безкорислива, а милосердя – безкінечне.

Учні, беручи участь у благодійних акціях, відчули потребу творити добро. Вони брали активну участь у підготовці заходів пов’язаних з озелененням шкільної території, прибиранням пришкільної території та території села.

Реалізація добрих справ сприяла прояву серед дітей і дорослих найкращих людських рис: доброзичливості, співчуття, турботи, прагнення допомогти.

Отже, результати реалізації добрих справ стали поштовхом до: гуманізації стосунків між вчителями та дітьми, практичного засвоєння вихованцями моральних і духовних цінностей, формування навичок практичної допомоги іншим людям, формування стратегії життєвої поведінки у суспільстві, розширення зони контактів вихованців з позашкіллям, створення умов для самореалізації особистості у різних видах діяльності.

Зараз можна побачити навкруги багато горя і біди, але ми повинні жити і сіяти добро в людських душах, бути милосердними вже сьогодні. Тож нехай оживає істина стара: «Людина починається з добра!»

 

 

Переглядів: 1539 | Додав: zhadovskazosh | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar