Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка

 Вітаю Вас  Гость | Группа "Гости"

Наша адреса:
Чернігівська обл.
Новгород-Сіверський р-н.
с. Жадове вул. Центральна, 28
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів
імені Т. Г. Шевченка
телефон: 2-34-86
Ел. пошта:
Жадівський ЗСО І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка
До 75 річниці Перемоги
 До 75 річниці Перемоги
Дистанційне навчання
 Дистанційне навчання
Меню сайту
Знайти на сайтi
Профiль
Неділя
05.05.2024
16:48

                         
               
               
     
Статистика

Всього користувачів: 2517

Нових за місяць: 1

Нових за тиждень: 0

Нових вчора: 0

Нових сьогодні: 0


Статистика материалов:

Новин: 320
Фотографій: 4499
Коментарів: 20

Зараз на сайті: 1
Невідомих: 1
Користувачів сайту: 0


Міні-Чат
Погода
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сайти ЗЗСО району
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 

Головна » 2011 » Грудень » 1 » Акція: Озелененя теріторії
00:51
Акція: Озелененя теріторії

     Ми навчаємося в Жадівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. У цьому році наша ініціативна група «Зелений патруль» вирішила взяти участь у обласному етапі Всеукраїнського науково-освітнього проекту «Оптимізація озеленення території навчальних закладів». 



      Насамперед склали план роботи, розподілили доручення між членами групи. 

      Розпочали роботу з інвентаризації зелених насаджень навколо школи. Учні розділились на дві групи й розподілили обов’язки. Хлопці обміряли стовбури дерев спеціальним штангенциркулем. Висоту рослин вимірювали за допомогою залізної трубки довжиною 2,5 метри. Дівчата занотовували назву рослини і наносили її на план. Якщо виникали труднощі з назвою, ми зверталися за допомогою до вчителів.


     Наступним етапом було опрацювання відповідної літератури й класифікація рослин. Коли виникло питання, хто привіз рослини і звідки, з’явилася потреба розпитати у вчительки біології, яка працювала в ті роки. Це Лазарева (Сенько) Ольга Євтіхіївна. Вона розповіла нам багато цікавого. Нова школа побудувалася в 1974 році. Наступного року була організована поїздка до Державного дендрологічного парку «Тростянець», де директором працював наш земляк Мисник Г. П. Отам і закупили різноманітні рослини. Були привезені туї колоновидні й шароподібні, ялини голубі, жовті берези, клен сріблястий та оксамитовий, липа, черемха, горобина, форзиція, скумпія, білий дерен, зморшкувата шипшина, ялівець, самшит, бузок, жасмин, жимолость, азалія, 35 кущів троянд тощо. Були завезені й кімнатні рослини. У кабінеті біології налічувалось 56 видів квітів. П’ять фінікових пальм виростили учні з привезеного насіння. Каштани також вирощували з насіння, привезеного з дендропарку. Майже всі саджанці прийнялись і ростуть до цього часу. Щоб виростити справжній дендропарк, була проведена копітка робота. За кожним класом закріплювалась територія, де учні доглядали й оберігали рослини. 

      У 1975 –1976 роках садили сад. За саджанцями їздив учитель трудового навчання Шевкопляс Володимир Лукич до Менського розсадника. 
      Ми визначили, що рослини біля школи посаджені зі знанням ландшафтної справи. Адже є в нас і алеї різних дерев, і бордюри. Деякі рослини виконують роль живих огороджень, а є й групові чи поодинокі насадження.
       Біля школи є плодовий сад (складається з двох частин, які розділяються тротуаром), де ростуть яблуні різних сортів і два кущі смородини. До пізньої осені учні мають змогу ласувати смачними й корисними яблуками. 

З іншого боку школи розміщений дендропарк, який чарує своєю красою й різноманіттям. Він налічує більше двадцяти видів із загальною кількістю 196 рослин. До школи можна потрапити ідучи алеєю каштанів і кленів. Особливе захоплення викликають алеї туй. Їх біля школи чимало. Тому створюється затінок у спекотну днину. Живописний куточок створюють голубі ялинки. Вони прекрасні в будь-яку пору року. Радує око низькорослий ялівець козацький, що виглядає казково, та ще й корисний.


      Нам у спадок дісталось величезне багатство. Але деяких рідкісних видів для нашої місцевості, на жаль, ми не дорахувались. Тому завдання полягає в тому, щоб зберегти й відновити колекцію рослин. З такою метою ми склали перспективний план проекту «Оптимізація озеленення території навчальних закладів»:
1. Зберегти рослини, які є біля школи
2. Закласти розсадник рослин (каштанів, дубів)
3. Спробувати виростити туї й посадити їх біля малого стадіону у вигляді живої огорожі
4. Виростити декоративні кущі жасмину, шипшини зморшкуватої, гортензії й посадити їх біля приватних городів у вигляді живої огорожі
5. Виростити кущі троянд з гілочок для нових клумб

6. Оформити одну велику й дві малі круглі клумби


Схематичний малюнок

Переглядів: 1568 | Додав: Kostin21 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar