Надзвичайно важливу роль в господарстві Чернігівщині відіграє
агропромисловий комплекс (АПК). Із загальної площі області 70% (2,1 млн.га)
припадає на сільськогосподарські угіддя. Характерною особливістю структури
сільськогосподарських угідь області є менша частка ріллі, в порівнянні з
загальнодержавним показником, і вища питома вага луків і пасовищ.
Рівнинний рельєф, достатня кількість вологи і тепла, ґрунти (поліські
дерново-підзолисті, сірі, темно-сірі лісові, чорноземи опідзолені, мало гумусні
чорноземи) сприяють вирощуванню різноманітних сільськогосподарських культур
помірної зони, розвитку всіх головних галузей тваринництва.
Пріоритетними напрямками в сільському господарстві області є виробництво
м’яса, молока, зернових культур, льону-довгунцю, картоплі та цукрових буряків.
У структурі валової продукції сільського господарства спостерігається
збільшення частки рослинницької продукції (до 60%).
В структурі
посівних площ області різко переважають зернові і кормові культури.
Переважно більшість товарної продукції забезпечують господарства приватного
сектору.
Головними зерновими культурами в області є озима і яра пшениця, жито,
ячмінь, овес, просо, гречка.
Сприятливі природні умови центральної і південної частини Чернігівщини
створюють основу для розвитку цукробурякового комплексу. Левову частку всіх
зборів цукрових буряків (близько 85%) забезпечують господарства шести районів:
Бахмацького, Бобровицького, Ічнянського, Ніжинського, Носівського і
Прилуцького. Середня урожайність цукрових буряків в області – 154 ц/га. (по
Україні – 172 ц/га. ).
Посіви льону зосереджені в поліських районах. Близько 80% виробництва
припадає на Городнянський, Козелецький, Коропський, Куликівський, Семенівський,
Менський, Ріпкінський, Чернігівський райони.
Чернігівщина – давній картоплярський край. На сьогодні Чернігівська область
вирощує 9% української картоплі. При цьому близько 90% врожаю отримується на
присадибних ділянках.
Овочівництво поширене на всій території області (огірки, помідори, морква,
капуста). Розвивається садівництво (яблуні, груші, вишні, сливи). З ягідних
культур типовими є малина, смородина, полуниця.
У тваринництві переважають скотарство молочно-м’ясного напряму, свинарство,
птахівництво. Допоміжне значення мають вівчарство, бджільництво і ставкове
рибальство. Тваринництво Чернігівщини перебуває в кризовому стані.