Надзвичайно важливу роль в господарстві Чернігівщині відіграє агропромисловий комплекс (АПК). Із загальної площі області 70% (2,1 млн.га) припадає на сільськогосподарські угіддя. Характерною особливістю структури сільськогосподарських угідь області є менша частка ріллі, в порівнянні з загальнодержавним показником, і вища питома вага луків і пасовищ.
Рівнинний рельєф, достатня кількість вологи і тепла, ґрунти (поліські дерново-підзолисті, сірі, темно-сірі лісові, чорноземи опідзолені, мало гумусні чорноземи) сприяють вирощуванню різноманітних сільськогосподарських культур помірної зони, розвитку всіх головних галузей тваринництва.
Пріоритетними напрямками в сільському господарстві області є виробництво м’яса, молока, зернових культур, льону-довгунцю, картоплі та цукрових буряків. У структурі валової продукції сільського господарства спостерігається збільшення частки рослинницької продукції (до 60%).
В структурі посівних площ області різко переважають зернові і кормові культури.
Переважно більшість товарної продукції забезпечують господарства приватного сектору.
Головними зерновими культурами в області є озима і яра пшениця, жито, ячмінь, овес, просо, гречка.
Сприятливі природні умови центральної і південної частини Чернігівщини створюють основу для розвитку цукробурякового комплексу. Левову частку всіх зборів цукрових буряків (близько 85%) забезпечують господарства шести районів: Бахмацького, Бобровицького, Ічнянського, Ніжинського, Носівського і Прилуцького. Середня урожайність цукрових буряків в області – 154 ц/га. (по Україні – 172 ц/га. ).
Посіви льону зосереджені в поліських районах. Близько 80% виробництва припадає на Городнянський, Козелецький, Коропський, Куликівський, Семенівський, Менський, Ріпкінський, Чернігівський райони.
Чернігівщина – давній картоплярський край. На сьогодні Чернігівська область вирощує 9% української картоплі. При цьому близько 90% врожаю отримується на присадибних ділянках.
Овочівництво поширене на всій території області (огірки, помідори, морква, капуста). Розвивається садівництво (яблуні, груші, вишні, сливи). З ягідних культур типовими є малина, смородина, полуниця.
У тваринництві переважають скотарство молочно-м’ясного напряму, свинарство, птахівництво. Допоміжне значення мають вівчарство, бджільництво і ставкове рибальство. Тваринництво Чернігівщини перебуває в кризовому стані.