ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
кухаря дитячого оздоровчого закладу
І. Загальні положення
1.1 Кухар дитячого оздоровчого закладу призначається на посаду головою профспілкового комітету з поданням начальника дитячого оздоровчого закладу з числа повнолітніх осіб.
1.2 Кваліфікаційні вимоги: 3-й кваліфікаційний розряд, спеціальна підготовка в обсязі індивідуально-природного навчання, стаж практичної роботи на виробництві не менше п'яти років.
1.3 Є матеріально відповідальною особою.
1.4 Структурно підлеглий начальнику закладу, працює під керівництвом завідувача виробництвом.
1.5 На період тимчасової відсутності заміщається кухарем, заміщає кухаря на період тимчасової відсутності.
1.6 У своїй діяльності керується Положенням про дитячий оздоровчий заклад (Статутом), затверджений постановою профспілкового комітету, законами, законами, нормативними актами державних органів, що регламентують діяльність дитячих оздоровчих закладів, санітарно-гігієнічними правилами і нормами, положеннями технологічних документів з профілю роботи, дійсною інструкцією.
ІІ. Обов'язки
Кухар зобов’язаний:
- пройти обов'язковий медичний огляд, належним чином оформити особисту санітарну книжку;
- пройти обов'язковий інструктаж в обсязі, необхідному для здійснення своїх функціональних обов'язків;
- дотримуватися вимог Положення (Статуту) закладу;
- ознайомити з дійсною інструкцією і строго дотримуватися її;
- дотримуватися точності виробничого процесу і технології приготування страв, їх оформлення і подачі;
- забезпечувати повноту вкладення продуктів у казан і ваговий вихід порцій відповідно до меню-розкладки;
- дотримуватися санітарних правил утримання виробничих приміщень і свого робочого місця;
- дотримувати санітарно-гігієнічних правил технологічного процесу приготування їжі;
- нести матеріальну відповідальність за витрату продуктів харчування, посуду, тари, енергоресурсів і технологічного устаткування, води;
- забезпечувати організацію роздачі страв і їх ваговий контроль;
- забезпечувати охорону матеріальних цінностей їдальні: кухонного і столового посуду технологічного устаткування, меблів, м'якого інвентарю, спецодягу;
- дотримуватися Правил внутрішнього розпорядку, правил і норм охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної безпеки, санітарно-гігієнічних правил та норм.
ІІІ. Права
Кухар має право:
- подавати пропозиції з удосконалення системи роботи закладу;
- звертатися до керівництва закладу, профспілкового комітету з питаннями захисту своїх професійних інтересів, інтересів дітей і закладу в цілому;
- знайомитися з проектами, рішеннями відповідних органів і організацій з питань діяльності дитячих оздоровчих закладів, віднесених до його компетенції, вносити до них відповідні пропозиції;
- звертатися до керівництва закладу, профспілкового комітету для захисту своїх професійних інтересів.
ІV.Відповідальність
Кухар несе адміністративну, дисциплінарну, матеріальну, кримінальну відповідальність у рамках чинного законодавства за:
- недбале ставлення до виконання своїх посадових обов'язків;
- зрив виробничого процесу, при встановленні безпосередньої провини, недостатню повноту, якість і своєчасність у досягненні результатів діяльності харчоблоку дитячого оздоровчого закладу;
- відсутність умов для забезпечення безпеки дітей і підлітків;
- порушення вимог Правил внутрішнього розпорядку;
- недотримання норм з охорони праці й правил техніки безпеки, технології приготування, оформлення і видачі готових страв;
- порушення санітарно-гігієнічних правил і норм, правил пожежної безпеки, виробничої санітарії;
- недотримання трудової дисципліни;
- неправильне ведення документації;
- охорону довірених матеріальних цінностей.